lauantai 1. huhtikuuta 2017

Kuljetukseen lupia

Kyllä! Eläintekuljettaminen vaatii luvat. Uskokaa tai älkää. Teille tulee varmasti monta kysymystä mieleen koskien eläinten kuljettamista ja uutislööppien hurjat kuvat, kun eläinten kuljettaminen ei ole tehty lakeja ja asetuksia noudattaen. Harvoin Suomessa näkee eläinkuljetuksia,  joissa eläimet on lastattu pieniin tiloihin tai muuten roikutetaan esim. nautoja jaloista tai muuta järkyttävää. Muualla päin maailmaa asiat eivät ole näin hyvin kuin meillä.

Kotieläinpihojen on mietittävä ettemme riko näitä eläintenkuljetuksiin liittyviä määräyksiä, jotka ovat suhteellisen uusia asioita. Teemmekö kaupallisia kuljetuksia, joissa ylittyvät 65 kilometrin raja? Onko toiminta säännöllistä? EU:n myötä Suomi sai niskoilleen kaikkien EU maiden ongelmat ja haasteet. Siksi olemme tilanteessa, jossa EU maiden ongelmat ovat yhteisiä ongelmia, vaikka ne eivät koskisi juuri meitä. Eläintenkuljetusasiat mullistuivat vuoden 2005 jälkeen.

Eläintenkuljetuksessa pätevänä hoitajan voi toimia oikeustoimikelpoinen, joka on käynyt eläintenkuljettajakoulutuksen ja suorittanut hyväksytysti tentin läpi. Luvat myöntää aluehallintovirasto ja niihin on määritelty eri eläinlajille omat luvat. Olemme nyt siinä tilanteessa, että tämä asia on suhteellisen vierasta ja pikkuhiljaa eläinten parissa työskentelevät henkilöt ovat alkaneet olla tietoisia tästä. Tällä hetkellä ratsastustallit ovat suhteellisen hyvin alkaneet hoitaa asiat kuntoon. Hevospuolella eläinten kuljettaminen ylittää usein nämä lupaa vaadittavat rajat. Toinen joukko, joilla luvat ovat kunnossa, ovat teurasautokuskit.

Nyt Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalla olemme ensimmäistä kertaa siinä tilanteessa, että tarvitsemme eläintenkuljettamiseen luvat. Loistavan yhteistyömme tuloksena saimme järjestettyä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa yhteistyössä eläintenkuljetuskoulutuksen. Onneksemme monen meidän suuri idoli arvoisa eläinläkäri Heikki Sirkkola saapui meitä kouluttamaan. Päivän kestävä koulutus oli kivuton, sillä Heikki osasi asian ja teki suhteellisen kyivasta lakiviidakkoasiasta erittäin mielenkiintoisen.

Nyt olemme koulutuksen käyneitä, mutta ei, se ei vielä riitä. Vielä oli osallistuttava aluehallintovirastossa suoritettavaan tenttiin ja saatava se hyväksytysti läpi. Kun kaikki eläinlajit tahtoo tenttiä, kysymyksiä on yhteensä 80 ja niistä 65 oltava minimissään oikein. Onnemme oli, että nyt kaksi henkilöä on päässyt tentistä läpi. Sikäli kenenkään ei tenttiä kannata jännittää, jos on ollut eläinten kanssa tekemisissä. Nämä asiat meidän kyllä pitää jo tietää.

Koulutusta, tenttejä ja lupahakemuksia. Kaikki on mahdollista, mutta nämä ei suinkaan ole ilmaista lystiä. Maksua maksun perään, mutta kukaan ei kuitenkaan ole ollut vielä käytännön asioista kinnostunut. Siitä, että miten oikeasti me osaamme hoitaa tulevia eläimiä tai kohdella heitä. Heikki Sirkkolan sanoin: "Kyllä jokainen osaa eläimiä rapsuttaa, mutta ken osaa toimia tositoimissa on ammattilainen." Siihen on jokaisen hyvä pyrkiä.

Ei muuta kuin seuraavia haasteita kohti! Seuraavaksi vielä tulee viranomaisten tarkastuksen ja lupien myöntämisprosessit. Mikään ei tässä vaiheessa ole vielä varmempaa kuin epävarmuus...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti