keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Lupaa luvan perään ja ajolupaa...


Jos koskaan ikinä olette aikomassa hankkia eläimiä pihallenne tai mietitte eläinten tuomista rajojen yli niin muistattehan, että: oppikaa rakastamaan kaikkia hankalia paperiasioita! Eläinten pito Suomessa on vaikeampaa kuin lasten pito. Siitä varmasti moni tilallinen on samaa mieltä.

Nyt täällä asiat alkavat EHKÄ olla siinä mallilla, että olemme valmiit ottamaan vastaan uudet tulijat. Tässä vielä erinomainen check-lista eläinten tai sperman tuomisesta rajojen ylitse. Säännöt löytyvät Eläinten terveys ETT ry:n sivuilta (https://www.ett.fi/sisalto/pelisäännöt-tuotantoeläinten-sekä-niiden-alkioiden-ja-sperman-tuonnin-yhteydessä)

Pelisäännöt tuotantoeläinten sekä niiden alkioiden ja sperman tuonnin yhteydessä

 1. Ota yhteys Eläinten terveys ETT ry:een. Sieltä saatte tietoa kyseisen tuontimaan tautitilanteesta ja tuontiin liittyvistä riskeistä. 
   
 2. Saamiensa selvitysten perusteella ETT laatii tapauskohtaisesti elinkeinon tuontiohjeet, joilla pyritään hallitsemaan tautiriskejä: 
   
 3. Rekisterit kuntoon! Naudantuojatilan  Nasevaan, lisätietoa www.naseva.fi ja sikoja  Sikavankansalliselle tasolle, lisätietoa www.sikava.fi
   
 4. Tuojan on rekisteröidyttävä tuojaksi Eviran eläinten terveys- ja hyvinvointiyksikköön kirjallisella ilmoituksella. Lisätietoa rekisteröitymisestä ja viranomaisten tuontiohjeista.
   
 5. Tuojan on huolehdittava, että viranomaisten vaatima EU:n sisämarkkinakauppaan liittyvä virallinen terveystodistus on laadittu TRACES-järjestelmässä.
   
 6. Tuoja huolehtii, että lähtömaan tutkimustulokset ja muut tarvittavat todistukset toimitetaan ETT:lle  ennen maahantuontia. ETT:llä tarkastetaan paperit ennen kuin eläimille annetaan lähtölupa!
   
 7. Tuoja vie eläimet Suomessa suoraan karanteeniin, jossa karanteenia valvova eläinlääkäri tekee vastaanottotarkastuksen viimeistään toisena arkipäivänä tuonnin jälkeen. Ajat ja muut käytännöt varmistaa ETT ja valvovaeläinlääkäri.
   
 8. Tuontieläimet on lakisääteisesti rekisteröitävä 7 vrk kuluessa tuonnista. EU tunnukset korviin jne.
   
 9. Karanteenia valvova eläinlääkäri tekee ETT:lle ilmoituksen, kun karanteeniaika on kulunut umpeen ja vaaditut tutkimukset ja toimenpiteet on suoritettu. Kotimaan tutkimustulokset lähetetään ETT:lle tuonnin hyväksyntää varten.
   
 10. ETT:n ohjeiden mukaisesti tuoduista eläimistä, spermasta ja alkioista tuoja saa halutessaan todistuksen, jota voi hyödyntää esim. vakuutuksissa ja eläinkaupoissa. Naudan tuonneissa todistus on saatavissa myös Nasevan kautta. 

Ja lopuksi me lisäämme, että PALJON RAKKAUTTA, VÄLITTÄMISTÄ ja TIETOA HOIDOSTA, RUOKINNASTA JA KÄSITTELYSTÄ!
Eikä tässä kaikki! Lisäksi kaiken paperisodan rinnalla pitää huolehtia kaikesta käytännön asiasta. Miten eläimet saadaan tänne? Siinäpä pulma! Suomessa ei vielä ole kovin montaa henkilöä, joilla on oikeus tuoda eläimiä Suomeen tai kuljettaa eläimiä pitkiä matkoja. Vuonna 2005 laki muuttui ja nyt vielä olemme eläintenkuljetusasioissa ajan jäljessä. Tällä hetkellä hevostilalliset ovat kouluttaneet itsensä kuljettamaan hevoseläimiä, mutta miten muiden lajien suhteen... On harvassa ne ihmiset, joilla on lupa kuljettaa eläimiä. Tällä hetkellä Suomesta löytyy vain muutama kymmenen henkilötä/tahoa, joilla tällainen pidemmän matkan kuljetuslupa. Pääsääntöisesti lupa löytyy vain hevoseläimiin ja muihin eläinlajeihin vain esim. HK-lihakuskeilta. Terveiset vaan kaikille eläinkuljettajille!

Koska nyt meidän tapauksessamme kyse ei ole hevoseläimistä, EI MUUTA KUIN KOULUNPENKILLE! Nyt siis opiskelut käynnissä. Miten kuljettaa eri eläinlajit eläinten hyvinvointi huomioiden, jotta matkasta tulisi mahdollisimman lyhyt ja eläimille nautinnollinen? Kaikesta on laadittu lakipykäliä ja ei auta muu kuin alkaa itse lukemaan ja saada luvat kuntoon. kohta olemme viisaampia tästäkin puolesta. Onko ihmisten kuljettamisesta tehty myös näin monta lakipykälää, astetusta ja määräystä?

Lukuintoa kaikille! Sitä tarvitaan, kun lakipykäliä päntätään :) Me jouduimme tekemään niin, että ensin tentti ja sitten koulutus. Kuulet tästä pian, miten meidän kävi. Jääkö tämä eläinten tuominen tähän kuljetusongelmien vuoksi vai miten meidän käy?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti