tiistai 11. huhtikuuta 2017

Sääntö numero yksi!

Sääntö numero yksi!

Oppi on hankittava itse. Me kyllä onnistumme ja välillä asioiden hoitaminen vaatii tekemällä oppimista, kun kunnon oppikirjaa ei asioista ole tehty. Nyt meidän unelmamme ovat kyydissä ja makoilevat takana eläinkujetustrailerissa ja valumme pikkuhiljaa kohti Lahtea, Yli-Marolan 4H-kotieläinpihaa.

Miksi päädyimme tekemään eläinhankintoja pihallemme ulkomailta? Tietääkö sitä kukaan, ei varmaan. Pihan elämä muodostuu jatkuvasta liikkeellä olemisesta. Kotieläinpihan pyörittäminen keskellä keskustan vilinää ei todellakaan ole helppoa eikä yksinkertaista. Pelkästään ihmisten parissa työn tekeminen on haasteellista, mutta kun lisäätte siihen asiakkaat, lapset, nuoret, työttömyyden ja eläimet, soppa on valmis. Jotta me jaksamme tätä työttämme, meillä on mahdollisuus vaikuttaa työhömme ja toteuttaa unelmiamme. Jotta pihan pyörittäminen on mahdollista, meidän on jatkuvasti uusiuduttava. Teidän korviinne saattaa kuulostaa tyhmältä, mutta kotieäinpihoilla asiakkailta kiitoksen saaminen on ensi sijaisen tärkeää ja meille on tärkeää, että kukaan ei sanoisi pihastamme ”no eihän siellä mitään näkemistä ollut”. Kokemuksellisuus toki tulee meidän toimintaan mukaan tulemisella, esim. Leireille, kerhoihin tai kursseille. Niissä harvoin kukaan jää kylmäksi.

Tällä hetkellä kotieläinpihan pyörittämisestä kokemusta on tullut jo lähemmäs 10 vuotta ja piha on ollut olemassa yleisölle 20 vuotta. On opittu kantapään kautta. On ollut kriisejä sekä parempia että huonompia aikoja. Aina kävijöitä on kuitenkin riittänyt. Meille kaikista tärkeintä on kuitenkin se pedagoginen puoli, mitä kotieläinpihat voivat antaa. Tähän sisältyy myös terveet eläimet ja terveiden lajien esille tuominen sekä haaveenamme on myös vaikuttaa näiden terveiden eläinten säilytysohjelmaan.

Tämän vuoksi päädyimme hankkimaan pihallemme Suomen ensimmäiset Linderödin possut. Näitä maatiaispossuja on Ruotsissa jäljellä vain noin 300 ja nyt niistä kolme me tuomme Lahteen ihmisten keskuuteen.

Tämä matka, missä olemme nyt, ei todellakaan ole ollut helppo. Olisi ehkä vaatinut vuoden valmistelua, mutta me päätimme tämän toteuttaa kolmessa kuukaudessa. Matka ei vielä ole päättynyt, mutta puolessa välin jo olemme. Nyt me saamme jo possut Suomen karanteeniin.

Olemme yrittäneet tiedustella viisaimmilta kaikkia ohjeita, mitä tämä kaikki vaatii. Näitä ohjeita olemme kiltisti, kuuliaisesti ja tunnollisesti noudattaneet. Jotkut niistä tuli toki hieman liian myöhässä, kun juna jo meni. Suomen yksi eläinlääkäreiden aatelistoon kuuluvan Heikki Sirkkolan yksi muistutuskysymys oli: Olettehan hankkineet Ruotsista sellaisen eläinlääkärin, joka on tehnyt Tracesin papereita ennenkin. Hmmm…eläinlääkärin hankki tilallinen Ruotsista ja nyt sen uudelleen hankkiminen oli liian myöhäistä. Enää emme siihen kyenneet vaikuttaa. Miksi hän tästä mainitsi…ja näistä monista muista ohjeista… NIILLE ON SYYNSÄ. J

Eläinten oston yhteydessä ulkomailta sääntö numero yksi on: Vaadi ulkomaiden eläinkauppiailta heti ensin tietoa heidän valitsemastaan eläinlääkäristä! Pyydä esittämään joitain todisteita, että toisen maan eläinlääkäri on aikaisemminkin tehnyt Tracesin papereita ja tietää varmasti mitä tehdä. Ole luulotautinen ja varmista varmistuksen perään. Välissä on monta mutkaa matkassa ja vaikka tuntuu, että vastapuoli ymmärtää englantia, varmista asiat lyhyesti ja ytimekkäästi. Jos teillä ei ole yhteistä samaa äidinkieltä, väärinkäsitykset ovat taattuja.

Meillä Suomessa hoidetaan moni asia pilkulleen ja prikulleen kaikkien sääntöjen mukaisesti. Olemme tämän asian kanssa maailmassa hyvin yksin. EU-maiden yhteiset säännöt? Mitä ne ovat? Me elämme rakkaassa sääntöjen kultaisessa maassa. Ylpeänä tämän sanon! Siksi Suomi on maailman kaikista maista eläintautivapain maa. Tätä toki muut maat eivät ymmärrä eikä huomioi. Tässäkin suhteessa olemme yksin.

Matkalta terveisin,


Toiminnanjohtaja Petra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti