torstai 2. huhtikuuta 2020

Poikkeustila Suomessa vuonna 2020: Nuoret karanteenissa -blogihaaste

Lahden 4H-yhdistys on kokenut karanteeniajan "riemut" jo vuodesta 2017. Tuolloin sikojen maahantuomisen vuoksi. Nyt on ihmisten vuoro istua neljän seinän sisällä karanteenissa. Emme kukaan uskoneet tähän tilanteeseen joutuvamme. Elämä on ihmeellinen!

Tämän vuoksi olemme haastaneet kaikki meidän nuoret kirjoittamaan blogia tai vlogia tästä historiallisesta poikkeustilasta. Siat eivät meille koskaan kertoneet, miltä heistä yli kahden kuukauden karanteeniaika tuntui. Nyt on nuorten ääni kuuluvilla. Julkaisemme viikoittain mielenkiintoisia tarinoita tästä ajasta. Kiitämme tuhannesti kaikkia osallistuneita.

Bloginro 1.


Työttömän nuoren ajatuksia poikkeustilanteessa 

1.4.2020

Ensimmäistä kertaa minun elinaikanani on tällainen tilanne. Maailman kirjat ovat ihan sekaisin. Mielestäni tämä vallitseva poikkeustilanne on kuin onkin ajatuksia herättävä. Välillä huolettaa paljonkin muun muassa isovanhempien ja muidenkin läheisten terveys. Toisaalta taas esimerkiksi lisääntyvä auringonvalo piristää kummasti maailman ollessa kriisin keskellä. Kevät ja kesä kuitenkin saapuvat joka tapauksessa. Aurinko se paistaa risukasaankin ja silleen. Ajattelin nyt listata alle, että millaisia muita ajatuksia tämä tilanne minun päässäni herättää.

5 HUONOA ASIAA LIITTYEN POIKKEUSTILANTEESEEN 

1) Taloudellinen tilanne huolettaa.


Ainakin itse mietin useinkin, että miten rahat riittävät elämiseen. Sitä rahaa kun ei tule ainakaan meidän taloudessa ovista ja ikkunoista niinkuin Harry Potterissa kirjekuoria konsanaan. Onneksi kuitenkin avopuolisollani on vakituinen työpaikka eikä häntä ainakaan vielä olla lomauttamassa. Ja onneksi ainakaan vielä tämä kriisitilanne ei ole viivästyttänyt tukien saamista Kelasta. Onneksi ainakin meidän perheessä olemme valmiita auttamaan toisiamme myös rahallisesti.

2) Tekemisen puute välillä vahvasti läsnä.

Välillä näin työttömänä ainakin itselläni on tekemisen puutetta. Aina ei huvita tehdä esimerkiksi käsitöitä ja nyt tämän poikkeustilanteen takia ei pääse edes esimerkiksi sukulaisille kylään.

3) Vuorokausirytmin ylläpitäminen on toisinaan hankalaa.

Itse olen ainakin sellainen ihminen, että ilman “hyvää syytä” minun on todella vaikea nousta aamuisin sängystä. Sitten illalla ei taas väsytä, kun aamulla on nukkunut pitkään. Esimerkiksi, kun olin syyskuu 2019 – helmikuu 2020 kotona, niin vuorokausirytmini oli suurinpiirtein sellainen, että nukuin päivät ja valvoin yöt. 

4) Työllistyminen stressaa.

Itseäni ainakin työllistyminen stressaa tällä hetkellä vähän. Minulla on tarkoitus alkaa kesätyöt nyt huhtikuun lopussa. Vielä ei ainakaan ole tullut mitään viestiä siitä, että tämä poikkeustilanne vaikuttaisi kesätöiden alkamiseen. Jos kesätyöt eivät sitten alakaan, niin sille ei voi mitään. Onneksi kuitenkin tuleva kesätyöni on sellainen, että siinä saa aika paljon tehdä itsenäisesti töitä ja työkavereihin on välillä melko pitkäkin välimatka.

5) Välillä tuntuu, että pää hajoaa.

Olen sellainen ihminen, että tykkään nähdä sukulaisiani ja viettää aikaa erityisesti perheeni ja mummini kanssa. Nyt kuitenkin olen jättänyt menemättä mummin kahvipöytään, koska en halua vahingossakaan tartuttaa mummiani. Välillä tuntuukin, että pää hajoaa neljän seinän sisällä, kun ei pääse oikein näkemään ketään. Mutta minulla on ratkaisu siihen, että miten tavallaan pääsen sinne mummin kahvipöytään. Ajattelin nimittäin keittää itselleni kahvia, pyytää mummia keittämään itselleen ja sitten soitetaan videopuhelu.

5 HYVÄÄ ASIAA LIITTYEN POIKKEUSTILANTEESEEN
  
1) Ei kiirettä mihinkään.

Aamulla ei ole mikään kiire mihinkään. Saa rauhassa heräillä ja juoda aamukahvit. Mikäs sen parempaa. Olen muutenkin sellainen ihminen, että kiire ei sovi minulle yhtään. Tykkään siitä, että asiat saa tehdä itselleen sopivaan tahtiin. Nyt myös kotona ollessa on hyvin aikaa valmistautua kevääseen ja tehdä perusteellinen kevät siivous. 

2) Saa olla kotona hyvällä omallatunnolla.

Nyt saa olla hyvällä omalla tunnolla kotona. Kukaan ei tuomitse sinua siitä, jos et käy esimerkiksi kylässä. Itse ainakin olen toisinaan sellainen kotihiiri, että välillä eristäytyminen ulkomaailmasta kuulostaa mahtavalta!

3) Mahdollisuus oppia uutta.

Nyt, kun on paljon kotona, niin on aikaa opetella vaikka jokin uusi juttu. Itse hankin akryylivärejä, pensseleitä ja maalauspohjia ja harjoittelen niillä. Vitsailinkin tässä yksi päivä avopuolisolleni, että taidan olla tietämättäni sukua itse Picassolle. Lisäksi minä haluaisin ehkä oppia puhumaan vähän jotakin uutta kieltä.

4) Aikaa valmistautua tulevaan työnhakuun/opiskeluun.

Nyt, jos koskaan, on aikaa valmistautua työnhakuun tai opiskeluun. Saa ihan ajan kanssa pohtia kaikki omat vahvuudet, heikkoudet ja kaiken siltä väliltä. On aikaa myös miettiä, että millaista työtä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. CV kannattaa myös nyt laittaa kuntoon. Vai lähtisikö sittenkin opiskelemaan? Mitä ja minne? 

5) On aikaa omille harrastuksille.

Itse tykkään tehdä käsitöitä neuloen ja virkaten, joten nyt on aikaa tehdä niitäkin oikein pitkän kaavan mukaan. Harrastuksiini kuuluu myös tietokonepelien pelaaminen ja ostinkin eilen juuri uuden pelin itselleni. Sitä tulee nyt varmasti paukutettua menemään oikein ajan kanssa. Harrastuksiin liittyen minua toisaalta harmittaa se, että minun ja siskoni yhteinen saliharrastus jouduttiin pistämään nyt tauolle tämän poikkeustilanteen takia. Toisaalta oma ja siskoni terveys on tässä kohtaa ykkösprioriteetti.

Lopuksi haluan sanoa, että tästä selvitään kyllä. Olemme kuitenkin kaikki samassa veneessä ja vanhempani ovat opettaneet minulle, että asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella. 

Kirjoittajana, 

Sani LångLahden 4H-yhdistyksen Etätyökokeilija 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti